Friday 21 October 2011

Kā DF Latvia komanda apmeklēja sadarbības universitātes

Oktobris mūsu komandai ir aktivitāšu pilns mēnesis – aizsākas jaunā pieteikšanās sezona, tiek rīkoti atklātie pasākumi, tiek apmeklētas Latvijas vidusskolas. Šogad mēs izlēmām, ka pirms sākam palīdzēt jauniešiem doties studēt uz ārzemēm, gribam redzēt vismaz dažas no mūsu universitātēm savām acīm. Turklāt tā būtu lieliska iespēja satikt arī studentus, kas jau ir uzsākuši studijas tur un klātienē uzzināt, kā viņi iedzīvojās un kā viņiem iet mācības svešajā zemē.

Tika pieņemts lēmums apmeklēt trīs universitātes: Malmo Universitāti Zviedrijā, kā arī bijušās Koge Business College un Roskilde College (Dānijā). Bijušās, jo Koge un Roskilde vairs nevar nosaukt par atsevišķām iestādēm – abas ir pievienojušās ZIBAT (Zealand Institute of Business And Technology) akadēmijai. Tātad, apmeklējām divus šīs akadēmijas filiāles Kogē un Roskildē.

Tātad, 4 dienas, 3 iestādes, 2 valstīs.

1. diena. Rīga => Kopenhāgena => Malmo => Kopenhāgena => Koge

Zinot par situāciju ar AirBaltic, līdz pēdējam uztraucāmies, vai mums izdosies aizlidot – tas, kas jūs šobrīd lasāt šo rakstu nozīmē, ka mums paveicās un mēs veiksmīgi tikām līdz Kopenhāgenai,  kur turpat lidostā satikām savus kolēģus no Igaunijas, Čehijas un Polijas, un devamies ar vilcienu uz Malmo.

Vispār sabiedriskā (vilcienu) satiksme Dānijā (kā arī starp Dāniju un Zviedriju) ir atsevišķs stāsts. Tas, cik ātri var tikt no vienas pilsētas uz otru ir pārsteidzoši. Tiesa, jāpiemin, ka pie sabiedriska transporta cenām arī ir jāpierod. Iespējams, cenas ir vēl viens iemesls, kāpēc tik daudzi cilvēki Zviedrijā un Dānijā pārsvarā pārvietojas ar velosipēdiem.

Malmo Universitāte

Sākot ar šo gadu Dream! Foundation sāka palīdzēt jauniešiem pieteikties studijām trīs Zviedrijas universitātēs. Malmo ir universitāte, kur ārzemju studentiem tiek piedāvātas savā ziņā unikālās sociālo studiju programmas angļu valodā (piem. European Studies, Intarnational Migration and Ethnic Studies, Peace and Conflict Studies u. c.)

Tas, kas uzreiz iekrīt acīs, ir arhitektūra – pašā pilsētas centrā ir vairākas bijušo rūpnīcu un darbnīcu ēkas. Vēlāk universitātes pārstāvji mums paskaidros, ka pirms universitāte tika uzcelta, pilsēta bija tīri ‘industriāla’. Kopš tiem laikiem tās statuss ir mainījies, un šobrīd tā ir ‘studentu’ pilsēta.

Spilgtākās atmiņas mums palika par nesen uzcelto universitātes galveno bibliotēku. Parasti runājot par bibliotēku viens iedomājas vietu pilnu ar grāmatām, kur valda galvenais likums – klusums. Šajā bibliotēka ir atļauts sarunāties! Ir iekārtotas vairākas vietas grupu darbiem, kur studenti kopīgi strādā pie studiju projektiem. Tai pašā laikā ir arī klusāki ‘kaktiņi’ kur students var mierīgi, fokusējoties apgūt studiju lasāmvielu.

Vairāk par Malmo Universitāti, studiju programmām un pieteikšanās procesu skaties te.

2. diena. Koge => Roskilde

Kogē mēs ieradamies vēl iepriekšējas dienas vakarā un no rīta uzreiz devāmies uz universitāti. Mums paveicās, jo varejām ne tikai paklausīties profesoru prezentācijas par piedāvātajām studiju programmām, bet arī ieskatīties auditorijās, kur notika nodarbības.

Kā jau minējām Koge – ir viena no ZIBAT akadēmijas filiālēm. Šeit fokusējas uz multimediju dizaina un e-konceptu izstrādes studiju programmām. Visvairāk iespaidoja (un tā arī ir lielākā atšķirība starp Latviju un Dāniju), ka izglītība, ko iegūs šeit ir profesionālā, proti, studentiem netiek pasniegta sausa teorija, bet iedoti konkrēti uzdevumi – projekti (bieži vien sadarbībā ar reāliem uzņēmumiem). Šādi, studiju laikā students paveic līdz 14-15 projektiem, risinot reālo uzņēmumu reālās problēmas, iemācoties gan praktiski pielietot savas zināšanas, gan strādāt komandā. Proti, pabeidzot studijas, cilvēkam jau ir reāla darba pieredze, ko var ierakstīt savā CV, un uz ko atsaukties stājoties darbā.

Tiesa, tiem, kas plāno pieteikties studijām šeit ir jāsagatavojas tam, ka teoriju tomēr būs jāapgūst, tikai šeit profesors nestāvēs auditorijas priekšā, lai pastāstītu studentiem par to, kas jau ir rakstīts grāmatās. Teorijai jābūt apgūtai patstāvīgi.

Kopumā bijām patīkami pārsteigti ar iestādes pārstāvju viesmīlību un filiāles ēkas omulību.

Vairāk par studiju programmām Kogē un pieteikšanās procesu skaties te.

Roskilde

No stacijas uz pašu universitāti braucām ar autobusu. Atcerieties mūsu komentāru par sabiedriskā transporta cenām? Nu lūk – autobusā braucām tikai mēs J

Šajā filiālē mūs arī gaidīja viesmīlīga uzņemšana. Pats vērtīgākais bija tas, ka uz tikšanos tika uzaicināti studenti, kas savas studijas bija uzsākuši ar Dream! Foundation palīdzību. Jaunieši dalījās savos iespaidos – visi ir apmierināti ar studiju kvalitāti. Visi iesaka nopietni aizdomāties par laicīgu dzīvošanas vietas atrašanu – Roskilde ir studentu pilsēta, un ir daudz gribētāju dzīvot tuvāk studiju vietai.

No otrās puses ne visi studenti spēj atrast darbu Roskildē, līdz ar to daži dzīvo arī citās pilsētās, piem. Kopenhāgenā un brauc uz Roskildi uz lekcijām (kā jau minējām, no vienas pilsētas uz otru Dānijā var aizbraukt ļoti ātri).

Roskildē satikām arī latviešu meiteni – Neldu, kas ar Dream! Foundation palīdzību šogad ir uzsākusi studijas tur padalījās ar savu pieredzi. Neldai ir izveidots savs blogs par studijām un dzīvi Roskildē: Lasīt tiek aicināti visi interesentie

Vairāk par studiju programmām Roskildē un pieteikšanās procesu šeit. 

3. diena Roskilde => Kopenhāgena => Rīga

Pēdējo dienu pavadījām kopā ar Dream! Foundation pārstāvjiem no citām valstīm, apspriežot redzēto/dzirdēto un daloties idejās un plānos.

Kopumā trīs dienas Dānijā/Zviedrijā pagāja ļoti ātri, tai pašā laikā ieguvām daudz informācijas, kurā tagad varēsim dalīties ar jauniešiem, kas vēlas studēt apciemotajās universitātēs.

Skaties bildes no mūsu brauciena šeit.

Veiksmi!
Jūsu Dream! Foundation Latvija komanda


No comments:

Post a Comment