Friday 21 March 2014

Izbaudīt ērtības Dānijā, novērtēt īpašo Latvijā!



Andra Marta Krēsliņa studē Dānijā – Business Academy Aarhus programmā Chemical & Biotechnical Sciences kopš 2012.gada rudens. Andra stāsta par savu pieredzi, studējot un dzīvojot Dānijā.

Dzīvošana un darbs
Šobrīd dzīvoju kopmītnēs mikrorajonā Brabrand. Šo dzīvesvietu izdevās atrast, stāvot rindā www.studenthousingaarhus.dk. Lai arī izdevās atrast šo mājokli caur interneta portālu, attiecīgais apstiprinājums atnāca tikai decembrī un sanāca vairākus mēnešus dzīvot īrētā istabā Oderā. Šo iespēju atradām ar topošo klasesbiedreni www.boligportal.dk. Šīs divas interneta adreses un facebook.com ir tās, kas vajadzīgas, lai nodrošinātu sev dzīvesvietu.
Aktīvi darbu sāku meklēt oktobra beigās/novembrī, sūtīju neskaitāmus e-pastus, gāju uz „temporary workers” centriem. Biju noskatījusi arī ļoti labu tīrīšanas kompāniju (bioclean.dk) un nolēmu pieteikties. Atkārtoti sūtiju CV uz e-pastu, līdz martā man atrakstīja un piedāvāja darbu. Kopš tā laika ļoti veiksmīgi strādāju 10-15h nedēļā un pilnībā sevi nodrošinu. Padoms topošajiem studentiem – vajadzīga neatlaidība un pacietība, meklējot darbu, tad arī tas izdosies. Kopš 2013. gada ārzemju studentiem ir iespēja saņemt SU (dāņu studentu stipendija), ja viņi strādā >10h nedēļā un maksā nodokļus (pirms pieteikšanās ir jānostrādā vismaz 1-2 mēneši un ir vajadzīgs atbilstošs līgums). SU apjoms ir ~5000kr./mēnesī. Kā pieteikties un līdzīgus jautājumus var rakstīt man uz andra.kreslina@gail.com.

Studijas
Studijas tiek sadalītas 1-2 mēnešus garos moduļos, katram ir sava noteikta tēma (piemēram, ķīmija vai mikrobioloģija).  Šādā veidā ir vieglāk fokusēties uz vienu konkrētu mācību priekšmetu. Tā kā mana programma ir saistīta ar zinātni, mācībās izmantojam ļoti daudz praktiskos darbus (vismaz 50% studiju). Šādā veidā ir jālasa mazāk grāmatas un vairāk sanāk iesaistīties reālajā laboratoriju pasaulē. Skola piedāvā arī regulāras vizītes uz kompānijām, kā Dānijā, tā arī 1 x programmas laikā arī ārzemēs. Pēc 1,5 gadu ilgās teorētiskās daļas ir jādodas praksē (12 mēneši). Skola ļoti motivē studentus doties uz ārzemēm, bet pašiem ir jāizdomā, kura valsts un kompānija/universitāte būtu tā īstā, un ar formalitātēm un jautājumiem tālāk jau BAAA darbinieki būtu spējīgi palīdzēt. Tātad, pasniedzēji ir ļoti atsaucīgi ar labu angļu valodu un samērā draudzīgi. Starp kursa biedriem atradīsi dažadu Eiropas valstu pārstavjus, piemēram, no Rumānijas, Polijas, Ungārijas, Lietuvas, Igaunijas un pa kādam latvietim. Katra klasē, protams, sastāvs ir citādāks, bet manējā tas ir apmēram tāds kā augstāk minētais.


 Ārpus studiju dzīve
Tā vien sākumā šķiet, ka ir pilnīgi nereāli iekļauties dāņu sabiedrībā (kurā  runā tik ļoti sarežģītajā dāņu valodā), bet tad atklājas, ka dāņi ļoti labi pārvalda angļu valodu un ir ļoti atsaucīgi. Esmu jau pieradusi pie tā kā teju visi dāņi runā angliski, tāpēc viegli orientējos pilsētā un tajā, kas notiek. Ļoti populāri dānijā ir braukt ar riteni, kuru var nopirkt second hand par 300-500kr. Tā aizstājot ikmēneša autobusa biļeti, kas maksā 360kr. Papildus sporta aktivitātes var iegūt sporta zālē. Pati apmeklēju www.fitnessworld.dk, iesaku visiem, jo ir tā vērts. Vairāk par speciāliem sporta veidiem neinteresējos, bet par tiem noteikti var uzzināt kādā facebook lapā vai no kādiem pieredzējušiem dāņu studentiem. Un, ja tomēr brīvā laika ir gana daudz, tad bez maksas var apmeklēt dāņu valodas nodarbības pat no iesācēju līmeņa.

Pieredze kopumā
Pieredze kopumā ir pozitīva, jo Dānija ir Eiropas valsts uz kuru aizceļot bez problemām var dažādos veidos (lidmašīna, autobuss, vilciens, automašīna – visus veidus esmu izmēģinājusi), kā arī šī valsts krasi atšķiras no Latvijas, kas pārvēršas par ļoti interesantu pieredzi.
Izdodas izbaudīt dažādas ērtības Dānijā, gan arī līdztekus novērtēt, tās lietas, kas Latvijā ir tik īpašas – gotiņas končas, laimas šokolāde un biezpiens.
---------

Plašāka informācija par Business Academy Aarhus, kā arī citām Dānijas augstskolām mājas lapā www.dreamfoundation.eu.

No comments:

Post a Comment