Wednesday 21 September 2016

Dzīve sākas ārpus komforta zonas!


Mūsu studente Katrīna dalās savos iespaidos par studijām un dzīvi Londonā


Katrīnai šobrīd ir sācies 2. studiju gads University of Greenwich programmā Languages and International Relations.

Mazliet par pašu universitāti un studijām...

Universitāte ir ļoti daudzveidīga. Tai ir vairākas ēkas, ietverot visu moderno, antīko un arī vēsturisko. Bibliotēka ir zināma ar savu moderno izskatu, pabeigta pavisam nesen. Starp citu, pati universitāte ir kādreizējā slimnīca jūrniekiem!

Universitātes pasniedzēji ir ļoti atsaucīgi un vienmēr gatavi palīdzēt, ja ir kādas grūtības!
Katram priekšmetam tika piešķirta 1 lekcija, kurā runā lektors, un 1 seminārs, kurā runā studenti. Mana programma pagājušajā gadā ietvēra tikai 4 priekšmetus:
  • Comparative Politics
  • Social Inequality
  • Europe without borders
  • French

Runājot par parbaudījumiem, pagājušajā gadā man katrā priekšmetā bija jāiesniedz 2 esejas un maijā bija gala eksāmeni. Slodze nav tik apgrūtinoša. Viegli var saskaņot ar darbu. Ir maz kontaktstundu, taču pašam ir ļoti daudz jādara 'self-study'.

Kā ar studiju biedriem?

Mans kurss sastāv no aptuveni 20 studentiem. Manā kursā ir tikai 1 britu meitene, pārējie studenti ir no dažādām pasaules malām, piemēram, Brazīlijas, Šveices, Somijas, Dienvidāfrikas, Amerikas u.c.

Vai augstskola piedāvā kādas papildu iespējas studentiem, mācību ziņā?





Jā, noteikti! Augstskola piedāvā 2. mācību gadā doties Erasmus uz dažādām Eiropas valstīm, kā arī universitāte rīko dažādus 'networking workshops', kurā piedalās studenti un darba devēji no Londonas prestižākajiem uzņēmumiem.







Vai augstskola piedāvā iespējas aktīviem jauniešiem?

Trešdienas ir dienas, kas ir aktivitāšu dienas. Pēcpusdienās nav lekciju, bet gan dažādi pulciņi, piemēram, volejbols, dejošana, regbijs, futbols, aktiermāksla u.c. 




Starp citu, universitātei ir ļoti atraktīva Studentu padome, kurai ir atvēlēta atsevišķa ēka un bārs. Tajā var iesaistīties gan kā brīvprātīgais, gan kā darbinieks. 



Kā ar aktivitātem ārpus augstskolas?

Londonā ir viss, ko var vēlēties! Nekad nebūs garlaicīgi! :)



Ko ieteiktu topošajiem studentiem, kas apdomā studiju iespējas tavā augstskolā? 
Šī ir viena no skaistākajām universitātēm, ko jebkad esmu redzējusi! Noteikti neliks jums vilties :)
Iesaku studentiem būt aktīviem un iesaistīties dažādos pasākumos, tas atmaksājas gan ar jauniem draugiem, pieredzi un iespaidiem, taču var pat saņemt stipendiju par ieguldījumu universitātē. Man tas izdevās! :)

Runājot par sadzīviskām lietām...

Dzīvesvietu piedāvājums:  Universitāte piedāvā dažādas studentu dienesta viesnīcas par dažādām cenām. Visas dienesta viesnīcas atrodas gājiena attālumā no augstskolas.

Darba iespējas: Londonā ir ļoti daudz darba iespēju. Galvenais ir nebaidīties! Universitāte pati par sevi piedāvā daudz part-time jobs par ļoti labu samaksu, augstāku nekā minimālā alga, kas ir aptuveni 6,70 paundi stundā.

Pabalstu / stipendiju saņemšanas iespējas: Universitāte nepiedāvā pabalstus ES pilsoņiem, kas nav dzīvojuši ilgāk par 3 gadiem Lielbritānijā, taču ir pieejamas stipendijas, piemēram, par iesaistīšanos universitātes aktivitātēs. Taču ir iespēja pieteikties 'student finance', kas sedz mācību izmaksas, tas ir, manam kursam 9000 paundi gadā.

Izmaksas: Londona ir viena no dārgākajām pilsētām pasaulē, tādēļ jārēķinās, ka ēdiens, transports un dzīvesvieta izmaksās ļoti dārgi.

Drošība, apkārtējā vide: Jūtos ļoti droši apkārtējā vidē, jo apkārt vienmēr ir ļoti izpalīdzīgi cilvēki. Cilvēki kopumā ir ļoti laipni un atsaucīgi.

Kā kopumā vērtē savu līdzšinējo pieredzi, studējot ārzemēs?
10!
Katrīna: "Dzīve sākas ārpus komforta zonas!"

Ja arī tevi interesē studijas University of Greenwich vai citur Lielbritānijā, ieskaties un droši sazinies ar mums: www.dreamfoundation.eu


1 comment:

  1. Jauks raksts, bet veelos noraadiit uz nelielu neprecizitaati - lai sanjemtu taa saukto "Maintenance Loan" kaa ES studentam, tev jaabuut residentam Anglijaa/Velsaa vismaz 5 gadus, nevis 3 (Skotijaa un Ziemeljiirijaa ir arii cits process). Shiis izmainjas tika veiktas shaa gada Marta beigaas. -I.

    ReplyDelete