Wednesday 17 September 2014

Kā izvēlēties studiju programmu?



Daudzās ārzemju augstskolās studijas nu jau ir sākušās. Dream Foundation Latvija sekos savu studentu gaitām viņu pirmajā gadā ārzemju augstskolās!
Sākumam – ko viņi studē un kāpēc izvēlējušies konkrētās augstskolas un studiju programmas?

Stenden universitātes studente Zane kopā ar grupas biedriem

 Zane, Media and Entertainment Management, Stenden University of Applied Sciences (Nīderlande): „Lielākā daļa ārzemju augstskolu sniedz kvalitatīvas zināšanas un dod iespēju gūt unikālu pieredzi. Arī apmaiņas braucieni uz citām valstīm, praktisko metožu pielietošana mācību darbā vērojama daudzu augstskolu piedāvājumā. No organizācijas Dream Foundation piedāvātā augstskolu klāsta bija grūti izlemt, kurā augstskolā mācīties, vēl jo vairāk, ja īsti nezināju, ko vēlos studēt. Pirmām kārtām es izvēlējos sev tīkamākās valstis (Dāniju, Angliju un Nīderlandi), tad skatījos, kādas studiju programmas man likās vispiemērotākās. Tā kā nezināju, ko 100% vēlos, pieteicos dažādās valstīs, dažādām programmām, lai pēc laiciņa varētu izvēlēties, kur īsti mācīties. Galējo lēmumu pieņēmu tikai vasarā, jo savas domas vairākkārt mainīju... Media and Entertainment Management programma bija viena no manām izvēlēm, jo tā šķita kreatīva, plaša un Eiropā lielākā šajā nozarē.”

Lāsma, Architectural Technology and Construction Management, Lillebaelt Academy of Professional Higher Education (Dānija): „Tiku uzņemta divās augstskolās, savu izvēli izdarīju izpētot studiju programmas plānu. Tā kā iepriekš biju pabeigusi Interjera dizaina studijas, lēmu par labu Lillebaelt Academy, jo šī skola vairāk piedāvā Arhitektūras studijas saistībā ar biznesu.”

Ieva, LLB Law, Birmingham City University (Lielbritānija): „Studiju programma jau sen bija skaidra, un par universitāti uzzināju no mammas draudzenes meitas, kas dzīvo UK.”

Zealand Institute of Business and Technology studente Marta Kopenhāgenā


Marta, Logistics Management, Zealand Institute of Business and Technology (Dānija): „Paklausīju brāļa padomam.”

Vilhelmīne, Marketing Management, Zealand Institute of Business and Technology (Dānija): „Es zināju, ka vēlos mācīties mārketingu, bet ZIBAT izvēlējos lokācijas dēļ. Man mācības notiek Roskildē, kas ir visnotaļ tuvu Kopenhāgenai.”

Dāvids, Architectural Technology and Construction Management, VIA University College  (Dānija): „Es meklēju universitātes internetā un pēc kārtīgas izlases izvēlējos šo un vēl vienu, abās viena arhitektūras programma.”

Jānis, Civil Engineering, VIA University College (Dānija): „Spontāni... Bija alternatīva braukt uz UK studēt Motorsporta inženieriju Birmingemā vai braukt uz Dāniju, izlēmu 45 000 mārciņu vietā maksāt necik.”

Viktors, ICT Engineering, VIA University College (Dānija): „Interesēja IT studijas, izpētot vairākus piedāvājumus Dānijā, pieņēmu lēmumu kā prioritāti izvēlēties pilna laika bakalaura programmu ICT Engineering, jo tajā ir iekļauti daudz priekšmetu saistībā ar programmēšanu.”

University of Southern Denmark studente Marta Sonderburgā

Marta, European Studies, University of Southern Denmark: „Apgūstot zviedru valodu Latvijā, biju iemīlējusi Skandināvu valstu kultūru, tāpēc jau kādu laiku atpakaļ aptuveni zināju, kurš būs mans galamērķis. Taču doma par studēšanu Dānijā atnāca negaidot, pateicoties Dream Foundation.
Lai nu kā, universitāte, kurā šobrīd mācos, piedāvāja programmu, kuru vēlējos apgūt, ļoti skaistā pilsētā pie jūras, tāpēc pēc nelielas izpētes sapratu, ka tā ir vieta, kur vēlos studēt. Protams, studijām Dānijā ir vēl daudz plusu, piemēram, strādājošo studentu stipendija, dāņu valodas apgūšana bez maksas un es varētu turpināt vēl un vēl, šīs lietas viennozīmīgi studēšanu Dānijā manās acīs padarīja vēl pievilcīgāku.”

Inga, Market and Management Anthropology, University of Southern Denmark: „Skola mani piesaistīja, jo Dream Foundation bija prezentācija, un tur bija šīs skolas pārstāvji. Programmu es izvēlējos, jo nebiju šādu programmu redzējusi, un man tā šķita interesanta.”

Ieva, Business, language and culture (Chinese), University of Southern Denmark: „Šī programma noteikti atšķīrās no pārējām Dream Foundation programmām, tāpēc pievērsu tai lielāku uzmanību. Piesaistīja arī tas, ka 3. gads tiek pavadīts Ķīnā (ja kas, studiju maksu atmaksā augstskola) un, tā kā man ļoti patīk ceļot, es neatteikšos no iespējas aizceļot uz Ķīnu. Un arī Ķīna ir valsts, kas ļoti attīstās, tāpēc ar ķīniešu valodu un zināšanām par biznesu, manuprāt, būs iespējams tikt tālu.”

Andžejs, Environmental Engineering, University of Southern Denmark: „Var teikt, ka dzīve pati iegrozīja, jo biju pārliecināts par sevi. Kad devos uz Dāniju, biju "randomā" izvēlējies programmu "Dinamiskā Mehatronika". Pats nodomāju: "Eh, ja jau tas man ir jāapgūst, tad to arī darīšu." Bet netīšām (izlaižot daudz faktus) nonācu Environmental Engineering programmā, kas izrādījās labākā izvēle no visām.”

------
Izvēlies sev piemērotu studiju programmu mūsu kursu meklētājā: http://www.dreamfoundation.eu/courses/search

No comments:

Post a Comment