Monday 15 September 2014

Stenden - universitāte ar starptautisku un praktisku skatījumu

Šovasar Stenden Universitāte rīkoja konferenci saviem pārstāvjiem no visas pasaules, un šajā konferencē piedalījās arī Elīna no Dream Foundation Latvia. Elīna dalās savos iespaidos par universitātē redzēto un dzirdēto.



Kas ir Stenden?

Stenden University of Applied Sciences ir starptautiska augstākās izglītības iestāde, kas atrodas Nīderlandē – pilsētās Leeuwarden un Emmen Nīderlandes ziemeļu daļā. Stenden studiju programmas var apgūt arī universitātes skolās vairākās eksotiskās vietās – Dienvidāfrikā, Taizemē, Katarā un Bali.
Stenden universitātē var apgūt vairākas profesionālās bakalaura un maģistra studiju programmas angļu valodā, tostarp starptautiskā biznesa programmas ar vairākiem novirzieniem, mediju un izklaides vadības, informācijas tehnoloģiju un loģistikas programmas. Taču programmas, ar kurām Stenden universitāte vislabāk pazīstama pasaulē, ir saistītas ar viesmīlību un tūrismu (International Hotel Management, Tourism Management).




Mācīties ne tikai no grāmatām

Universitātē tiek izmantotas mūsdienīgas studiju metodes un praktiska pieeja studijām. Katrā bakalaura studiju programmā paredzēta 10 mēnešus ilga prakse. Studenti parasti iegūst apmaksātu prakses vietu starptautiski atzītos uzņēmumos, kas ir lielisks atspēriens ceļā uz darba tirgu. Arī universitātē papildus teorijas apguvei studenti aplūko dažādas situācijas un paši meklē tām praktiskus risinājumus.

Mācīties no problēmām

Augstskolā tiek pielietota īpaša studiju metode – Problem Based Learning, izmantojot dažādas problēmsituācijas no reālu uzņēmumu, kas saistīti ar apgūstamo jomu, pieredzes. Studenti satiekas nelielās grupās, iepazīstas ar problēmas aprakstu un noformulē, kāda ir risināmā problēma. Studenti dalās ar idejām problēmas risināšanai, noskaidro jautājumus, kuros grupai trūkst zināšanu, un individuāli sagatavo atbildes uz šiem jautājumiem. Pēc tam studenti tiekas un dalās ar iegūto informāciju. Izmantojot to, tiek meklēts risinājums problēmsituācijai. Šī metode ļauj studentiem gūt informāciju par iespējamām problēmsituācijām viņu nākotnes profesijās, par pieejām to risināšanā. Studenti mācās individuāli un grupās, dalās pieredzē un viedokļos, kā arī gūst pieredzi darboties dažādās pozīcijās (uz maiņām iejūtoties grupas vadītāja, sekretāra u.c. lomās).



Būt par hakeri

Praktiski apgūstot, aptaustot un izmēģinot teorētiski apgūto vielu, tiek nostiprinātas zināšanas, kā arī rodas pieredze un praktiskas iemaņas. Piemēram, studiju programmas Information Technology (IT) pasniedzējs stāstīja, kā studenti apgūst ētiskā hakera iemaņas. (Ētiskie hakeri uzlauž uzņēmumu datoru sistēmas pēc to īpašnieku pasūtījuma, lai meklētu vājās vietas drošības sistēmā, pirms tās uzgājuši ļaunprātīgi hakeri.) Apgūstot šīs iemaņas, IT studenti tiek dalīti grupās, kur vienas grupas uzdevums ir radīt drošu un neuzlaužamu datu sistēmu, savukārt otras grupas uzdevumus – atrast veidus, kā šo drošo sistēmu uzlauzt.

Alkohola auditorija

Viesojoties universitātē, varēja pārliecināties par to, ka studentiem ir iespēja apgūt iemaņas praktiski, kaut vai aplūkojot universitātes telpas. Auditorijas ir aprīkotas ar mācību līdzekļiem, lai studenti gūtu praktisku pieredzi. Interesanti izskatās, piemēram, auditorija, kuras sienu veido stikla plaukts ar alkoholisko dzērienu pudelēm no visas pasaules (Food and Beverage Experience Center). Īpaši iecienītas studentu vidū esot lekcijas ar dzērienu degustēšanu.



4 zvaigžņu viesnīca un šefpavārs universitātē

Augstskolai ir sava mediju studija, restorāns un 4 zvaigžņu viesnīca, kas ļauj studentiem, jau sākot no pirmajiem studiju gadiem, gūt praktisku pieredzi apgūstamajā studiju jomā. Viesmīlības studenti jau pirmajā studiju gadā gūst iemaņas universitātes viesnīcā un restorānā. Katram studentam ir iespēja izmēģināt savas prasmes visās pozīcijās – gan ēdienu gatavošanā restorāna virtuvē profesionāla šefpavāra uzraudzībā, gan viesnīcas reģistratūrā, gan dažādās vadības un citās pozīcijās. Konferences dalībniekiem vairāku dienu garumā pašiem bija iespēja pārliecināties, kā studenti tiek galā ar saviem pienākumiem gan viesnīcā, gan restorānā.




Studē tropos

Stenden universitāte lepojas ar starptautisko vidi, kas ļauj studentiem gūt vērtīgu pieredzi, gan mācoties no pasniedzējiem, gan vienam no otra, kā arī pavadot daļu studiju citā valstī. Starptautisko vidi nodrošina universitātes studiju programmas angļu valodā, kas piesaistījušas vairāk nekā 60 dažādu tautību studentus.
Studijā laikā studenti var doties apmaiņas programmā, pavadot semestri kādā no Stenden sadarbības augstskolām Eiropā, Amerikā vai citur. Arī studiju laikā paredzēto praksi var iziet citā valstī, piemēram, ASV. Universitāte piedāvā studentiem arī Grand Tour – iespēju studēt kādā no Stenden skolām Katarā, Taizemē, Dienvidāfrikā vai Bali. Starptautisko pieredzi var baudīt arī Stenden universitātē, kas atrodas pilsētā Leeuwarden. Ja daudzu citu Nīderlandes augstskolu studentiem jāsamierinās ar tipiskajām sviestmaizēm gandrīz visās ēdienreizēs, tad Stenden augstskolā var iegādāties arī ēdienu, piemēram, no Āfrikas vai Austrumu virtuves!



Piesakies studijām!

Vēlies uzzināt vairāk informācijas par Stenden universitāti, studiju programmām vai uzņemšanas nosacījumiem? Skaties šeit www.ej.uz/Stenden vai piesakies bezmaksas konsultācijai, rakstot uz elina.ivanova@dreamfoundation.eu.

Dream Foundation komanda palīdzēs nokārtot visu nepieciešamo, lai iestātos Stenden universitātē. Uzņemšana šajā augstskolā notiek 2 reizes gadā – studiju programmām ar sākumu septembrī un februārī. Gribi pieteikties ziemas uzņemšanai? To var izdarīt šeit: http://www.dreamfoundation.eu/courses/search/institutions/69/type/UG#results

No comments:

Post a Comment