Tuesday 6 September 2016

Dānija - kur katrs spēs atrast sevi un sev piederīgu vietu!

Dita Kaudzīte, kura studē Economics and Business Administration programmā Aarhus Universitātē, iepazīstina mūs ar šo universitāti, kas varētu interesēt tieši TEVI, ja domā par mācībām Dānijā!
Dita ir pabeigusi pirmos 2 kursus Aarhus Universitātē un šoruden studiju programmas ietvaros devusies apmaiņas programmā uz universitāti Kanādā.
 
Dānijas piekraste pie Ziemeļu jūras. 
Aarhus ir ļoti labi piemērota pilsēta studentu dzīvei: tur ir droši un cilvēki ir ļoti atsaucīgi. Pilsēta ir tendēta uz studentiem, ir ļoti daudz bezmaksas pasākumu internacionāliem studentiem. Tur ir dažādi kultūras centri un mākslas telpas, daudz ko redzēt un noteikti ir kur iesaistīties!
Dita vērtē iespējas pavadīt laiku ārpus studijām šajā pilsētā ar 9!
Par darbu
Ja students strādā vismaz 10-12h nedēļā ar līgumu, pēc 3 mēnešiem ir iespējams saņemt no valsts pabalstu un nopelnīt papildu naudu. 
Kur var strādāt
Dita saka, ka students, kurš nezina dāņu valodu, var strādāt kāda noliktavā, tīrīšanas kompānijās vai restorānā. Ar dāņu valodas zināšanām darba iespējas ir plašākas.
Par dzīvesvietu un izmaksām
Aarhus Universitāte piedāvā dzīvesvietas ārzemju studentiem. Protams, ir iespējams kopā ar citiem studentiem meklēt dzīvokli. Piedāvājumu klāsts ir plašs, tikai izmaksas ir dārgākas nekā Latvijā.

Izmaksas, ar kādām tur jārēķinās ir dzīvoklis, pārtika, riteņa iegāde, sadzīves, ikdienas izmaksas un grāmatas studijām (ja vēlas pirkt).
Par augstskolu
Dita stāsta, ka viņas augstskola ir pieejama 24/7, studentiem ir sava ID karte, ar kuru var piekļūt visam nepieciešamajam. Bibliotēka ir katrā fakultātē, tajās ir plašs mācību materiālu klāsts un ir iespējams pasūtīt grāmatas. Dita vēl piemin, ka augstskolas laboratorijās ir pieejama jaunākās tehnoloģijas.
Runājot par pašām mācībām, viss tiek mācīts pamatīgi un dziļi. Liels mācību apjoms - gan izmantojot grāmatas, gan projektos un grupu darbos. Studiju process ir apmēram šāds: kopumā semestrī ir 3-4 priekšmeti. Eksāmeni notiek reizi semestrī un katrā priekšmetā viens (varbūt vairāki, atkarīgs no priekšmeta) mājasdarbs semestrī. Lektori un nodarbību vadītāji ir internacionāli un atsaucīgi. Gan augstskolas pārstāvji, gan studenti pārzina angļu valodu, tādēļ saziņa noteikti nav problēma. Kursā ir ap 150-200 studentu, kuri vēlāk tiek sadalīti pa mazākām nodarbību grupām. Puse dāņi, puse internacionālie. 
Visi šeit ir ļoti draudzīgi, galvenais uzsākt sarunu, un viss notiks! ;)
·    Noteikti jāpiemin, ka augstskola piedāvā doties apmaiņas braucienos gan bakalaura, gan maģistra programmās. Pastāv iespēja doties uz visām pasaules valstīm, jo visi studenti, kas piesakās, - tiek apmaiņas programmās. Dita šoruden devusies apmaiņas programmā uz Kanādu! Runājot par praksi, tā gan ir jāmeklē katram studentam pašam, tomēr pastāv iespēja to savienot ar apmaiņas programmu un iziet kādā citā valstī.

·     Kas vēl ir ļoti interesanti, universitātē ir studentu organizācija, kurā ir iespējams iesaistīties pēc savām interesēm (piemēram sporta nodaļā). Papildus tam augstskola rīko tikšanos ar uzņēmumiem, konferences, workshopus, izstādes, ka arī ballītes – vienmēr var atrast, kā forši pavadīt un aizpildīt laiku!

 Ko Dita ieteiktu tiem, kas domā studēt ārzemēs?


Būt atvērtiem, pieņemt visu, ko dod, kas notiek apkārt, domāt pozitīvi. 
Viss ir atkarīgs no tevis paša, bet ir jādara, jāiet!

Kopumā Dita savu līdzšinējo pieredzi, studējot ārzemēs, vērtē ar 10Ja Ditai būtu iespēja kaut ko izvēlēties citādāk…

“Es nezinu, vai darītu kaut ko citādāk, bet uz ārzemēm dotos noteikti!
Aalborgas festivāls.


 Ja arī tev interesē studijas Aarhus Universitātē vai citās Dānijas augstskolās, ieskaties mūsu mājaslapāwww.dreamfoundation.eu, vai nāc uz bezmaksas konsultāciju mūsu birojā, skaties šeit :)

No comments:

Post a Comment